Tag Archive: tutorial


salam and salute
ok rini cikgu emi nak ajo sikit camner nak buat blockquote ada background kaler2..ehe
seperti ini

” saya suka kamu sangat-sangat”

ok mula-mula seperti biasa lah

1. dashboard- design- edit HTML
2. tekan ctrl+F dan cari code ini

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

3. Lepas tu korunk pastekan coded ni pula

.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}

4. save dan

5. buka new post try masukkan entri baru dan highlight semua the tekan simbol di bawah ini..

ok last sekali korang leh la ubah ikut kesukaan korunk misalnya
code caler #FFCC99 korunk leh ubah ke LINK NI
garisan border yg
solid _____________
dotted ……………………………………
dashed ———————-
p/s ikut suka anda la yea..
thanks to liyanaa.com
Advertisements
Thanks kak liya lagi..ehehe

semalam requestkan nk jadikan kita nya code pendek..perasaan tak tutorial sorokkan shoutbox tu terlalu panjang..emi tgok pun rungsing..so apa la request la menda baik ni dari kak liya comel itu..sepantas kilat dia buatkan..ehehe

Gambar sebelum
so hari ini emi lak akan panjangkan ilmu ini pada anda semua… so marilah kita jadikan page anda kelihatan pendek dengan scroll ini..ehee

Gambar selepas
COPY ini
SAYA SUKA BUAT TUTORIAL UNTUK KONGSI-KONGSI DENGAN ANDA SEMUA
DAN akan terhasil lah begini

SAYA SUKA BUAT TUTORIAL UNTUK KONGSI-KONGSI DENGAN ANDA SEMUA


ejaslah ketinggian dan kelebaran yang sesuai…sekian sharing is caring

Buat Label

LABEL 1

LABEL 2


thanks to kak jihan coz sudi menyuruh emi membuat label untuk beliau..hakikatnya mmg hancur sbb xpandai sgt…ehee

mula2 kata nk kaler purple atau biru…
bila emi buat 2 2 then suh dia pilih mana d best
nak 2 2 lak..ekekke….
ish ish
ok daaa

tutorial kali ini di ambil dari blog Kak liya

kak liya thanks tutorial tu tau..so apa lagi jom la share kan benda baik..bak kata kak liya jugak untuk rujukkan masa hadapan..eheheh
so let check it out
copy code HTML ni yea..jgn tertinggal walau satu baris..ehe nnti xjadik

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}

function showHideGB(){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + “px”;
if(x0!=xf){setTimeout(“moveGB(“+x+”, “+xf+”)”, 10);}
}
MASUKKAN CODE SHOUTBOX ANDA DI SINI
[close]
var gb = document.getElementById(“gb”);
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + “px”;

dah siap COPY, klik DASHBOARD ambik DESIGN then ambik ADD GADGET dan seterusnya cari HTML /JAVA SCRIPT then PASTE code yang anda COPY tadi
sebelum Save MASUKKAN CODE SHOUTBOX ANDA DI SINI hendaklah di masukkan code shoutbox anda dan URL diatas yg di HIGHLIGHT itu digantikan dengan gambar kesukaan anda
PREVIEW terlebih dahulu dah jadi baru Save dan removekan yg lama…tadaaaa dah siap…

Tak pasti tutorial ni pernah dibuat sebelum ini atau belum…atas permintaan saudari ch@

so tutorial ni emi ambik dari along arman juga sebelum ni…crdt to her

so meh emi kongsi kan ngan anda semua yea…


mula2 edit image yang anda suka…kalau taknk buh gambar letak jea la warna…

then upload image anda di image shake atau photobucket…ikut pilihan sendiri..jgn lupa copy link tue ya

selepas itu ikut step ini

1. open blogger
2. pergi ke design (dulu layout)
3. edit HTML
4. tanda tick pada expand widget templates
5. tekan CTRL+ F (kat bawah akan keluar kekotak Find
6. taip post h3
7. cari seperti gambar dibawah

8. Kalau dah ada background gantikan URL background pilihan anda sebelum itu

9. nak tukar kaler tulisan pilih kaler pilihan anda dan tukar di colour:# tu

10 kalau nak tukar font
11.font-family ;( tukar dengan font pilihan)
12.saiz jugak begitu

p/s: URL dalam bulatan merah ditukar dengan URL anda sendiri yea

dan sebelum tekan save sila preview terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kemungkinan…sekian
Photobucket


sungguh comel background google aku tu yea ..ini adalah permintaan dari puan syue.…so letak la gambar zaman berkahwin dulu…dah kat dua tahun melayari alam perkahwinan …saja letak gambar kenangan..pastu senyum sorang2..gatal…ekekke
so nak tahu cara nye..meh nak ajo
1. buka page google..pastikan aplikasi tenet anda laju yea..ehe..pastu nampak yg klik kat sini tu..ha klik situ…kome jgn klik gambo teman tu..klik kat page google kome tue la

2. selepas itu isi la password blog anda sekali…loading jap

3. di akan keluar cam tu pastu pilih la sama ada nak background yg disediakan atau boleh pilih dari HDD anda…

ok..sekian









Photobucket

Nampak kecantikan background diatas..so kamu jangan jeles atau cemburu buta yea… eh x sama eh…ehehe

so background itu saya telah ambik di SINI..

dulu emi pernah bagi dah..tapi dia kena install segala..sekarang aplikasi ni mudah dan mesra pengguna..klik jea mana2 berkenaan…maaf yea saya mmg suka pink dan merah…so itu jea yg cantik di mata skrg..

bagi yang tengah drug football addict sekarang macam2 tema yang menarik anda boleh gunakan..

P/s: sekarang emi dah updated mozila firefox 4.0 Beta 1 boleh download di SINI.. ok selamat mencuba

Photobucket

meh sama2 kita timbang ukur dan kira blog kita…..uhuhu…

tahukah kenapa kadang2 org jarang nk masuk blog kita?..salah satu sebabnya bila nk masuk dia terpaksa menunggu hampir sejam atau sehari ehe…leh siap g mandi makan baru leh masuk..tu memang tahap kritikal la kan?…

sebenar baru hbis membaca entri seorang sahabat cikgu farha…so dia ada bagi link INI…

so apa lagi tengok la tahap keberatan blog anda itue ye

dan say telah mencubajayakan trial itue dah hsilnya..lihat ringan kan..tuan blog jea yg berat..ekekek

Photobucket

~* Berita Baik *~

salam….

dengan ini puan emi ngan berbesar hati ingin membuat satu kelas menjahit felt/membuat hp strap and keychain

so penduduk sekitar kuala kangsar di pelawa

Tarikh: blom ditentukan
Masa: blom di tentukan
Penyertaan : 1.
2.
3.
4.
5.

Yuran: rm 20.00 barang2 di sediakan

sapa yg berminat leh hubungi puan emi di talian 019-4983026 atau just text ur msg di comment….

Photobucket

salam ramadhan penuh keberkatan dan jugak salam satu malaysia….jiwa patriotik mesti jugak kena ada kan..?..al maklumla bulan merdeka skrg ni

ok hari ini..emi ingin memberi satu tips and tricks baru untuk pengguna2 teknologi khususnya pengguna Pc,laptp dsbnya…

pernah kah komputer,pc atau laptop anda tidak boleh masuk ke windows?..disebabkan oleh perkara2 yang tertentu terutamanya serangan virus dan sebagainya…

ceh..penatla guna bahasa baku ni…adoi…cam cikgu lak…hiihii..

ok maaf continue balik ye..

mugkin jugak disebbkan oleh kehilangan NTLDR,NTDETECT dan SYSTEM32 CORRUPT..so anda akan meraung berguling2 sbbnya anda bakal kehilangan data2 penting jika data2 tersebut disimpan di pemacu C dalam Pc anda…

selain menggunakan cd boot untuk kembalikan file yg hilang,atau me”repair” windows anda jalan terbaik ialah anda gunalah HIREN BOOT CD version 9.9..

kelebihannya ialah…

anda boleh masuk ke windows anda untuk backup data anda sebelum proses memformat pc anda dijalankan…

ianya seolah2 windows safe mode…so bolehlah anda back up data anda di pemacu D ataw external HDD…



Klik image untuk download

prosesnya hanya semudah ABC

1. download hiren boot Cd version9.9
2. extract folder
3. burn image iso ( icon CD )..jika anda menggunakan nero start smart anda haruslah memilih nero burning Rom-ISO-NEW-FILE-pilih folder yg hendak diburn dan hny pilih hiren boot cd 9.9
4. masukkan CD yg diburn tadi kedalam Pc anda
5. pastikan pc anda di set kepada 1st boot CD ROM
6. pilih mini windows XP
7. tunggu sebentar dan windows anda sedang di load…
8..dan taraa anda boleh masuk ke windows anda untuk back up data2 anda sebelum ianya ilang jika di format…

ok selamat mencuba

Photobucket