Tag Archive: tutorial blogger


salam and salute
ok rini cikgu emi nak ajo sikit camner nak buat blockquote ada background kaler2..ehe
seperti ini

” saya suka kamu sangat-sangat”

ok mula-mula seperti biasa lah

1. dashboard- design- edit HTML
2. tekan ctrl+F dan cari code ini

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

3. Lepas tu korunk pastekan coded ni pula

.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}

4. save dan

5. buka new post try masukkan entri baru dan highlight semua the tekan simbol di bawah ini..

ok last sekali korang leh la ubah ikut kesukaan korunk misalnya
code caler #FFCC99 korunk leh ubah ke LINK NI
garisan border yg
solid _____________
dotted ……………………………………
dashed ———————-
p/s ikut suka anda la yea..
thanks to liyanaa.com
Advertisements
Thanks kak liya lagi..ehehe

semalam requestkan nk jadikan kita nya code pendek..perasaan tak tutorial sorokkan shoutbox tu terlalu panjang..emi tgok pun rungsing..so apa la request la menda baik ni dari kak liya comel itu..sepantas kilat dia buatkan..ehehe

Gambar sebelum
so hari ini emi lak akan panjangkan ilmu ini pada anda semua… so marilah kita jadikan page anda kelihatan pendek dengan scroll ini..ehee

Gambar selepas
COPY ini
SAYA SUKA BUAT TUTORIAL UNTUK KONGSI-KONGSI DENGAN ANDA SEMUA
DAN akan terhasil lah begini

SAYA SUKA BUAT TUTORIAL UNTUK KONGSI-KONGSI DENGAN ANDA SEMUA


ejaslah ketinggian dan kelebaran yang sesuai…sekian sharing is caring

Jom Sorok Shoutbox anda

tutorial kali ini di ambil dari blog Kak liya

kak liya thanks tutorial tu tau..so apa lagi jom la share kan benda baik..bak kata kak liya jugak untuk rujukkan masa hadapan..eheheh
so let check it out
copy code HTML ni yea..jgn tertinggal walau satu baris..ehe nnti xjadik

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}

function showHideGB(){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById(“gb”);
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + “px”;
if(x0!=xf){setTimeout(“moveGB(“+x+”, “+xf+”)”, 10);}
}
MASUKKAN CODE SHOUTBOX ANDA DI SINI
[close]
var gb = document.getElementById(“gb”);
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + “px”;

dah siap COPY, klik DASHBOARD ambik DESIGN then ambik ADD GADGET dan seterusnya cari HTML /JAVA SCRIPT then PASTE code yang anda COPY tadi
sebelum Save MASUKKAN CODE SHOUTBOX ANDA DI SINI hendaklah di masukkan code shoutbox anda dan URL diatas yg di HIGHLIGHT itu digantikan dengan gambar kesukaan anda
PREVIEW terlebih dahulu dah jadi baru Save dan removekan yg lama…tadaaaa dah siap…

Tak pasti tutorial ni pernah dibuat sebelum ini atau belum…atas permintaan saudari ch@

so tutorial ni emi ambik dari along arman juga sebelum ni…crdt to her

so meh emi kongsi kan ngan anda semua yea…


mula2 edit image yang anda suka…kalau taknk buh gambar letak jea la warna…

then upload image anda di image shake atau photobucket…ikut pilihan sendiri..jgn lupa copy link tue ya

selepas itu ikut step ini

1. open blogger
2. pergi ke design (dulu layout)
3. edit HTML
4. tanda tick pada expand widget templates
5. tekan CTRL+ F (kat bawah akan keluar kekotak Find
6. taip post h3
7. cari seperti gambar dibawah

8. Kalau dah ada background gantikan URL background pilihan anda sebelum itu

9. nak tukar kaler tulisan pilih kaler pilihan anda dan tukar di colour:# tu

10 kalau nak tukar font
11.font-family ;( tukar dengan font pilihan)
12.saiz jugak begitu

p/s: URL dalam bulatan merah ditukar dengan URL anda sendiri yea

dan sebelum tekan save sila preview terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kemungkinan…sekian
Photobucket