Tag Archive: kek


Happy birthday

ini kesah pasal kek…ehe…kek ni buat sendiri tau…thanks pada opizmate yg celebrate besday saya…dan 2 lagi rakan yg lahir sama bulan ngan saya

kek ni saya bawak time majlis tersebut..xtahu nk bgi apa so petang bali kerja terus bersilat gayung di dapur….avon pulak buat hal…xtahu nk solve mcmana..takkan nk buang kot adunan tadi..so dari kek bakar saya try cuba kukus kan kek saya ini..owesome naek cantek jea..cuma rasa jea kurang sedap…suami kata tak manis…yela…dah lain teknik lain pulak yg di buat

tapi licin gak sorang satu angkut bawak balik..ehe…ntah apa yg dorg ckp kat blakang saya pun taktahu..lantak la janji saya sedekah kek 2 itu se ikhlas hati…

kek ni siap lam kul 9 mlm…selesai buat kek saya pergi macing sampai kul 1 pagi…uhu dasyat tak..balik2 saya baru decorate kek tersebut..tido kul 3 pagi..bangun nk g kerja mula la terhuyung hayang…penat tol saya ritu..sib la tak de kerja lain…

mmg satu kerja yg gila di buatnya…

ok la tu jea cite rini…sambung nnti..mood malas menguasai diari..ehe
Photobucket

Advertisements

~* Aku Ada Banyak Cerita *~

aku ada banyak cerita mau di kongsi…kalau pun ada 5 page lom cukup nak cerita sepajang hampir dua minggu aku bercuti blog..even hakikatnya aku jadi silent readers pada blog sendiri..hahahah..sungguh hampas gas…hihihi

mana mau cerita dulu..angkat tangan dan sila baris aku mau tengok sapa mau jadi 1st story dalam ini blog ha…

aduyaiiii..ok tanpa membuang masa dan harapan korg juga aku dan tentunya mangsa2 wanted gambar yang akan disiarkan ini..hihi..harap maaf ye..kesulitan amat dikesali..hikhik..

ok jom la terjah..


ini cerita seorang guru kawin..dia ofis mate emi dulu di sekolah lama..hihi..lan tiada peti ais untukmu..so emi nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU Hamdee Azlan Dan wife..pada 06.06.2009..


ini pulak cerita seorang sahabat yang baru dikenali..semasa kursus induksi..sangat comel dan manja..emi suka nyakat dia..hihi..masa kendurinya pun sempat lagi emi sakat..hahah..mmg jahat..so untuk ila emi wish SELAMAT PENGANTIN BARU Ra`ila dan suami pada 06.06.09..wah sungguh jauh umah mu dan kami hampir putus asa untuk kesana..hikhik..nasib ada makcik yang sudi tunjukkan..terima kasih ye makcik..


ini pula cerita tentang seorang sepupu kepada suami..Azrul dan isteri selamat pengantin baru ye..suasana syahdu juga masa kenduri ini..ibunya menitiskan airmata sebb anak sulungnya sudah menamatkan zaman bujang..hihi..aku pun hampir menitiskan airmata..nasib baik aku padan control..hahaha..kalau tak malu je..


habis cerita kawin…ini la kerja yang emi dan pekerja hbiskan dalam cuti sekolah ini..kerja mengecat makmal sekolah..huhuhu..sangat penat..dan memang ceria walaupun emi ini seorang yg keras tangan ye..hihik.. dan hasilnya…jeng jeng jeng


ini dan….


ini..hihii.maaf kalau lukisan tidak cantik ye..thanks aishah for helping bagi idea..


dan akhir sekali perkara yg tidak sah kalau tak uat iaitu..jeng jeng..emi uat apam balik..yeha jadi..ye ye ye jadi n nyummy..meh la sapa nak rasa..urmmmmmm

P/s: saja aku uat korunk terliur


~* Kek Lagi *~

Kek Bakar..bukan kek encik bakar ye..aku namakan kek pelangi..walau 2 warna tapi 3 rasa..hihihi..Tulisan tu abaikan ye..aku mls nak uat ising so aku edit…hikhik

hihii..tiada yang special sambutan birhday kali ini..lagipun tiap2 tahun pun aku tak sambut pun..hihihi..so bila dah kawin aku ttp xsambut…maybe ada kejutan dar suami pasni sapa tahu kan?..sedih?..takla..lgsg tak sedih..biasa je..ucapan sudah memadai..

tapi aku merajinkan diri malam tadi..even penat badan balik dr kelas aerobik (hikhikhik)..aku buat dua biji kek..hahah..1 kek kukus,satu kek bakar..gila la..hikhik

hari ni bungkus2 untuk diberikan kepada rajin pejabat..wah nyummy…hikhik

Nak lihat kek kedua sila klik

Kek kukus Milo..emi gantikan coklat ngan mylo..jadi jugak ye..ubah citarasa..tulisan mcm tadi la..hikhik

aku sentiasa harap apa yg aku impi akan jadi kenyataan..amin..

P/s: meh la sapa nak rasa….sedap tu

~* Kek Ada arak *~

owhh sorry tajuk nya ada gempak sedikit..hari ini ngah selongkar resepi2 di internet terlihat satu posting ini di blog Chef Farid..Bagaimana mengetahui kek yang dimakan mengandungi arak

Assalamualaikum
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.
Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan “rasa” itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara. Sekian


salam..hari ini bermurah hati nak memberi resepi kek coklat kukus..atas permintaan ka NA SHARI..akak ni emi dah pos dah ni..senang je taw..semudah ABC..hiiiii..

Bahan-bahannya

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum ( kalau nk lagi moist 1 cawan memadai )
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur

Bahan C

setengah keping coklat masakkan
2 sudu besar mentega
1/2 cwn susu pekat
coklat rice

cara-caranya

Campur Bahan A ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.
biarkan campuran sejuk sebentar

bahan B di ayak menjadi satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dengan bahan A tersebut.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan separuh shaja . Tutup acuan dengan aluminium foil atau kain agar tidak masuk wap.Kukus selama 45 minit dan sejuk kan

masak bahan C dengan cara double boiling…sapukan keatas kek dan tabur coklat rice

selamat mencuba…

~* Kek Coklat *~


semalam balik dari kerja terus menyiapkan kek ini,pada mulanya hanya nak uat butter cake tapi rasa nk mkn kek coklat kukus…hiiihii

so sediakan bahan..alamak satu menda takde..periuk kukus..so cancelkan impian asal itu…

ermss terpaksa la uat kek yang perlu dibakar..so meh tgok2 hasilnya:-

kek ni sebenarnya nak bawak ke umah abg ipar la..mula2 letak coklat rice je..uat topping dia

last2 ada lagi kismis tabur jela..

P/S: sedap ni..hari ni rajin bawak ke pejabat……jgn terliur ye..hiii