Tag Archive: cup cakes


Happy birthday

ini kesah pasal kek…ehe…kek ni buat sendiri tau…thanks pada opizmate yg celebrate besday saya…dan 2 lagi rakan yg lahir sama bulan ngan saya

kek ni saya bawak time majlis tersebut..xtahu nk bgi apa so petang bali kerja terus bersilat gayung di dapur….avon pulak buat hal…xtahu nk solve mcmana..takkan nk buang kot adunan tadi..so dari kek bakar saya try cuba kukus kan kek saya ini..owesome naek cantek jea..cuma rasa jea kurang sedap…suami kata tak manis…yela…dah lain teknik lain pulak yg di buat

tapi licin gak sorang satu angkut bawak balik..ehe…ntah apa yg dorg ckp kat blakang saya pun taktahu..lantak la janji saya sedekah kek 2 itu se ikhlas hati…

kek ni siap lam kul 9 mlm…selesai buat kek saya pergi macing sampai kul 1 pagi…uhu dasyat tak..balik2 saya baru decorate kek tersebut..tido kul 3 pagi..bangun nk g kerja mula la terhuyung hayang…penat tol saya ritu..sib la tak de kerja lain…

mmg satu kerja yg gila di buatnya…

ok la tu jea cite rini…sambung nnti..mood malas menguasai diari..ehe
Photobucket

Advertisements

~* Kek Lagi *~

Kek Bakar..bukan kek encik bakar ye..aku namakan kek pelangi..walau 2 warna tapi 3 rasa..hihihi..Tulisan tu abaikan ye..aku mls nak uat ising so aku edit…hikhik

hihii..tiada yang special sambutan birhday kali ini..lagipun tiap2 tahun pun aku tak sambut pun..hihihi..so bila dah kawin aku ttp xsambut…maybe ada kejutan dar suami pasni sapa tahu kan?..sedih?..takla..lgsg tak sedih..biasa je..ucapan sudah memadai..

tapi aku merajinkan diri malam tadi..even penat badan balik dr kelas aerobik (hikhikhik)..aku buat dua biji kek..hahah..1 kek kukus,satu kek bakar..gila la..hikhik

hari ni bungkus2 untuk diberikan kepada rajin pejabat..wah nyummy…hikhik

Nak lihat kek kedua sila klik

Kek kukus Milo..emi gantikan coklat ngan mylo..jadi jugak ye..ubah citarasa..tulisan mcm tadi la..hikhik

aku sentiasa harap apa yg aku impi akan jadi kenyataan..amin..

P/s: meh la sapa nak rasa….sedap tu

~* Kek Ada arak *~

owhh sorry tajuk nya ada gempak sedikit..hari ini ngah selongkar resepi2 di internet terlihat satu posting ini di blog Chef Farid..Bagaimana mengetahui kek yang dimakan mengandungi arak

Assalamualaikum
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.
Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan “rasa” itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara. Sekian


salam..hari ini bermurah hati nak memberi resepi kek coklat kukus..atas permintaan ka NA SHARI..akak ni emi dah pos dah ni..senang je taw..semudah ABC..hiiiii..

Bahan-bahannya

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum ( kalau nk lagi moist 1 cawan memadai )
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur

Bahan C

setengah keping coklat masakkan
2 sudu besar mentega
1/2 cwn susu pekat
coklat rice

cara-caranya

Campur Bahan A ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.
biarkan campuran sejuk sebentar

bahan B di ayak menjadi satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dengan bahan A tersebut.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan separuh shaja . Tutup acuan dengan aluminium foil atau kain agar tidak masuk wap.Kukus selama 45 minit dan sejuk kan

masak bahan C dengan cara double boiling…sapukan keatas kek dan tabur coklat rice

selamat mencuba…

~* Kek Coklat *~


semalam balik dari kerja terus menyiapkan kek ini,pada mulanya hanya nak uat butter cake tapi rasa nk mkn kek coklat kukus…hiiihii

so sediakan bahan..alamak satu menda takde..periuk kukus..so cancelkan impian asal itu…

ermss terpaksa la uat kek yang perlu dibakar..so meh tgok2 hasilnya:-

kek ni sebenarnya nak bawak ke umah abg ipar la..mula2 letak coklat rice je..uat topping dia

last2 ada lagi kismis tabur jela..

P/S: sedap ni..hari ni rajin bawak ke pejabat……jgn terliur ye..hiii

~* Tadaaa jadik juga*~

semalam emi ada cerita nak uat cup cakes kan..so menjadi juga akhirnya..walaupon percubaan pertama..huhuhuhu..gembiranya hati ini…malam ni nak siapkan lagi satu bancuhan untuk di bawak ke rumah mentua..bodek ….hikhik..

so ni la bahan2 nya..sudah di sediakan sewaktu mahu pulang ke rumah..shopping dulu ngan mak…ni dah siap adunannya..siap untuk di bakar..eiiii x sabarnya…..ni ovennya yerk..untuk membakar baru lagik tu…huhhuhu..fuhhhhhh mintakla jadik..doa pertama untuk percubaan pertama ininampaknya adunan naik dengan jayanya..eiii tak sabar aku..sementara menunggu cake nya masak..emi sediakan krim untuk hiasan..walau hakikatnya aku “kers tangan “..hahahhahasiap di letakkan didalam pipping plastik lagi..kekononla cam pro..tapi pro and kontra jerk..huhuhu..tadaaa dah siap sekali hiasan..bunga tu pun beli..sebb aku tak reti melukis bunga..hahahahaha
pandangan sisi..cup cake aku yang menjadi..aduh aku rasa gumbira tak terkata tadaaa siap..dah di kena curi sebiji oleh amirul…bila semua siap 4 biji di tarah nya..huhuhu..to my hubby wait yerk..ayang bawak balik kuala..

P/s: kek coklat kukus aritu suh uat lagi yerk..nanti ayang buatkan lagi yerk…