Tag Archive: bonda tersayang


RumahKu Syurgaku


salam

hari ni mari kita kongsi tentang konsep rumahku syurgaku….
kawan saya selalu bertanya kenapa saya dah kawin tapi minggu2 saya balik kampung saya….ya.
saya pun takde jawapan kenapa….ehe

yang pasti saya ari2 rindu akan bunda dan ayahnda saya yang tercinta itu….terutama bunda saya la…

hampir 23 tahun saya hidup dengan dorang tetiba saya kawin lalu saya meninggalkan dorang ikut si suami berhijrah ke tempat beliau…memang sangatlah saya sedih…bukan tak sayang encik suami tapi saya tak pernah berpisah dengan keluarga saya…dari kecil saya sekolah di gerik,sekolah menengah di gerik,sekolah teknik pun di gerik,hanya saya melanjutkan pelajaran di poli jea saya terpisah di tanjong malim..tu pun tiap2 bulan saya akan balik..

saya sanggup menaiki cik pink lady saya (scooter),sorang2 ikot highway selama 5 jam untuk sampai ke rumah mak saya…uhuhu..

kenapa saya suka umah saya (ceh dah mcm iklan hari raua lak..ehe)..sebab keluarga saya sangat bahagia…even kami 9 beradik kami sangat pro aktif,talkative dan tif tif segala…uhuhu..

minggu ni saya tak dpt balik kampung dan saya sangat sedih…rasa nk nangis jea…ni semua pasal gotong royong la ni..siap pekeliling bagai….alahai bunda…

chop apa kena mengena rumahku syurga ku seperti tajuk di atas yea?…ehe…xkira jugak sbb saya anggap rumah saya syurga saya la…uhuhu..

P/s: to My Mak…thanks jasamu mendidik saya ni jadi besar dan kuat…tak dpat saya balas jasamu itu..love u lah….mesti mak rindu nak jongket ngan saya lagi kan??…alahai bunda….

Photobucket

Advertisements

~* Mak,Bunda,ibu,Umi,*~


huhuhu,,rindu kat perempuan disebelah saya itu..dia mak saya Pn zamzuriah Zaini..semalam sempat balik kg walau sekejap…

sempat makan nasi tghari dengan beliau..rindu air tgn beliau..saya tmbah 4 kali..masak lemak ubi keladi,ikan rebus goreng,sayur kangkung dan ulam2an..wah terasa sedap hingga menjilat jari

sebenarnya:-

sebelum tu

Kak saya : kak era dh masukkan duit..nati ambik kak era ye
Saya: ok
Kak saya : napa tak kol umah..mak nangis sbb kak era kata mu takde duit
saya: napa ckp?
Kak saya: dah dia tny napa mu tak blik..tepon la dia..
saya: ok

sabtu mlm saya tido di Alor setar umah kakak..ambik dia dan terus balik ke gerik..hihi..mak saya rindukan saya tu..hihii

perbualan telefon ptg sabtu dengan beliau

Mak; napa tak balik?
saya: tak de duit..(hihihi)
Mak: balik la mak bagi
saya: wah mak dah kaya ye..camner nk balik duit lgsg takde..nk isi minyak ngan apa?
Mak: ada la sikit2..abah kasi duit menebas ( siannya 😦 )
Saya: hihiihii..ala takpe isnin ni saya dah gaji
Mak: kata nk ambik kak era
saya: yela..ptg ni saya pergi

sekejap ni sya YM ngan Kak saya di Melaka

kak erni : kata takde duit
saya: yela makan meggie je.( sj walaupun sy mkn nasi)
Kak erni: kak erni ckp kat mak mu duk makan meggie je
saya: tu la semua suka me”REPORT”
kak erni: mak ckp kalau duk ngan dia mu makan nasi..
Saya: lain kali tutup mulut
kak erni: mulut tak leh ditutup

P/S: hargaila orang tua anda selagi masih ada..ni uat aku sedih ni..uwaaaaaaaaaaa…

~* Two Wishes *~


Dua Ucapan untuk Si dia diatas..hiihii

1.Selamat Hari Ibu
2.Selamat Hari Guru

to my Bunda Pn Zamzuriah Bt Zaini…semoga ibu saya sehat sentiasa dan dipjgkan umur…

saya syg ibu saya (skema nya ayat)

P/s: pssttt..ibu saya dah dpt lesen memandu..pasni leh la bawak saya mkn angin ye..huhuuu

~* Jasa Bonda *~

ahh sedih je dgr lagu ni..lagu ni mengingatkan aku kat emak..ah rindunya..sedih mengenangkan nasib nya..apa la dosa nya..ermss susah nak tafsir…

lagu ni juga lagu motivasi time aku tingkatan 5 kalau tak silap..kekononnya untuk menginsafkan pelajar..ya mmg ramai yg meraung menangis..maybe tyme tu teringat dosa2 yang pernah dilakukan pada kedua ibi bapa..

tapi bila kuar dewan semua ditglkan disitu..aku lihat yg byk mennagis tadi yang tu bayk ketawa..mungkin dia sedar sekejap…

lagu ni mmg banyak kenangan dan pengajaran..dgr la wahai insan yang mempunyai ibu dan menjadi ibu..didiklah kamu dan anak mu kejalan yang benar..mlihat dunia skunk anak2 sudah lupa diri sangat menakutkan..maybe ajaran kolot ibu aku dulu uat aku jadi manusia yang sempurna..

dulu selalu aku kata napa ibu dia tak paksa pun anak dia pakai tudung, emak aku asik ckp kalau tak pakai tudung jangan kuar rumah ataw mak taknk pergi..pakai la..ish tapi aku tak pernah kata taknk cuma kekadang je nyakat..hihii..

mak aku kata pakai tu. elok2 sikit..tapi aku tgok nape ada je ada yg pakai bju adik dia…pastu aku saling ketawa kalau tgok org pakai tudung tapi pakai kain senteng..fesyen..owh lupa bu aku tak pernah ajar gitu..hiii..biarla

skunk lihat aku tak kesah pun mengenakan tudung sepenuh masa..tak panas pun..

itulah kasih ibu yg mahu anaknya jadi anak yg baik..boleh mendoakan dia nanti..

ibu yg bgi ank kebebasan sepenuhnya tu bukan ibu yg baik,ibu yg baik ibu yg menjaga kehormatan anaknya dr pandangan jahat

ibu yg bagi anaknya tak pakai tudung konon biarlah anak dia puas dulu free hair bukan ibu yang baik,ibu yang baik itu ibu yang selalu berpesan dan mengingatkan bahwa rambut itu mahkota wanita,harus disimpan dan ditutup dari pandangan syaitan,..

ahhhh semuanya mengingatkan aku terhadap emak…

baca la lirik2 ni..pasti bergenang air mata nanti

Tajuk Lagu: Jasa Bonda
Penyanyi/Artis: Warisan

Kau dibuai mimpi dia jaga
Kau bersenang dia bekerja
Untukmu tiada terbatas
Memberi tak minta dibalas

Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

(*)

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia

Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

(Ulang *)

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

SELAMAT HARI IBU..

~* Saperah III *~

wah dah siap saperah untuk bonda..dan pasni leh la dipakai..hihii..sonok sgt bila tgok hasilnya..mmg cantik ( sape lagi nak pujikan)..hihii..papapun aku puas..

P/s: sapa2 nak tempah leh la…hihiii…

~* Saperah untuk Bonda tersayang*~

tengah rajin le katakan..aku telah buat 1 kain saperah untuk bonda tersayang..hanya 80 % je mampu siap..hihii..bukan apa ngah siapkan manik untuk baju akad nikah kawan..so tangguhkan dulu..t emi sambung..pape pun jom tgok hasilnya..dikit jeeee..hihii



t emi akan siapkan..maybe after jahitan manik itu siap..90 % dh siap..just nk tmbh baikan sedikit je lagi..hihihi

p/s: Gambar daun2 itu kejap kecik kejap besar..biasala…..hihiii